Autózás, emberiség Budapesten és máshol – www.bpae.hu
Show MenuHide Menu

Fizetős lett a repülőtér megközelítése is

2015. január 8.

2015. január 1-jétől több változást is tapasztalhatunk az autópályadíj-rendszerben. Ennek értelmében bevezették a megyei matricákat, illetve több eddig díjmentes útszakasz is fizetőssé vált, többek közt a 4-es út Vecsést elkerülő szakasza, amely a reptérre való kijutás egyetlen útvonala. Így idén januártól a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér megközelítéséhez is autópálya-matricát kell vásárolni.

Milyen matricát érdemes vásárolni a reptérre való kijutáshoz?

A matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein (az ország 1500 pontján) szerezhetők be, de online és SMS-ben is megvásárolhatók. Aki csak egy alkalommal utazik a reptérre, vagy visz ki valakit, a 10 napos matricát érdemes megvásárolnia (1 napos matrica már nem beszerezhető); ha gyakori úti célja a reptér, a havi matricát érdemes választania, ha pedig ott dolgozik, vagy a reptérre való utazás mellett gyakran közlekedik Pest megye fizetős útszakaszain, a Pest megyei éves matricát válthatja meg.

Az országos és a megyei matricák árai

A D1 kategóriás (3,5 tonnás össztömeget nem meghaladó) járművek számára a 10 napos matrica 2015-ben 2975 forintba, a havi 4780 forintba, a Pest megyei éves matrica pedig 5000 forintba kerül. A matrica megvásárlásának elmulasztása esetén az autósoknak 14875 forintos bírságot kell fizetniük, azonban januárban mentesülnek ez alól egy türelmi rendelet bevezetésének köszönhetően. Ennek értelmében a januárban matrica nélkül a reptérre közlekedőknek nem kell megfizetniük a pótdíjat, ha február végéig pest megyei vagy országos matricát váltanak, illetve leróják az 1470 forintos szolgáltatási díjat. Azon autósok, akik ismerőseiket szeretnék kivinni a reptérre, vagy onnan elhozni, és nem szeretnének matricát vásárolni, a vecsési Shell-kútig, az elkerülő kezdetéig mehetnek díjmentesen, onnan a 200-as buszjárattal érhetik el a repteret.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük