Autózás, emberiség Budapesten és máshol – www.bpae.hu
Show MenuHide Menu

Category Archives: Autók

Éves megyematricák 2018-ra

2017. október 29.

Jellemzően az elővárosokból a nagyvárosokba bejáró munkavállalók matricája. Ha tudja, hogy munkájából kifolyólag, vagy egyéb okból egy adott megyében rendszeresen fog fizetős útszakaszon vezetni, akkor a megyei matrica megvásárlásával jár a legjobban. Esetleg, ha több megyét is érint rendszeresen, és az így összeadott matricák értéke nem közelíti meg az éves matrica díját, akkor is még érdemesebb az éves megyei matricát kiváltania. read more …

Fizetős lett a repülőtér megközelítése is

2015. január 8.

2015. január 1-jétől több változást is tapasztalhatunk az autópályadíj-rendszerben. Ennek értelmében bevezették a megyei matricákat, illetve több eddig díjmentes útszakasz is fizetőssé vált, többek közt a 4-es út Vecsést elkerülő szakasza, amely a reptérre való kijutás egyetlen útvonala. Így idén januártól a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér megközelítéséhez is autópálya-matricát kell vásárolni.

Milyen matricát érdemes vásárolni a reptérre való kijutáshoz?

A matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és kijelölt árusítóhelyein (az ország 1500 pontján) szerezhetők be, de online és SMS-ben is megvásárolhatók. Aki csak egy alkalommal utazik a reptérre, vagy visz ki valakit, a 10 napos matricát érdemes megvásárolnia (1 napos matrica már nem beszerezhető); ha gyakori úti célja a reptér, a havi matricát érdemes választania, ha pedig ott dolgozik, vagy a reptérre való utazás mellett gyakran közlekedik Pest megye fizetős útszakaszain, a Pest megyei éves matricát válthatja meg.

Az országos és a megyei matricák árai

A D1 kategóriás (3,5 tonnás össztömeget nem meghaladó) járművek számára a 10 napos matrica 2015-ben 2975 forintba, a havi 4780 forintba, a Pest megyei éves matrica pedig 5000 forintba kerül. A matrica megvásárlásának elmulasztása esetén az autósoknak 14875 forintos bírságot kell fizetniük, azonban januárban mentesülnek ez alól egy türelmi rendelet bevezetésének köszönhetően. Ennek értelmében a januárban matrica nélkül a reptérre közlekedőknek nem kell megfizetniük a pótdíjat, ha február végéig pest megyei vagy országos matricát váltanak, illetve leróják az 1470 forintos szolgáltatási díjat. Azon autósok, akik ismerőseiket szeretnék kivinni a reptérre, vagy onnan elhozni, és nem szeretnének matricát vásárolni, a vecsési Shell-kútig, az elkerülő kezdetéig mehetnek díjmentesen, onnan a 200-as buszjárattal érhetik el a repteret.

Elhajtott az elfogott

2012. november 17.

Egy történet előre nem látó rendőrökről: Japán egyik vasútállomásán lefüleltek egy drogkereskedőt. Macumura Sinobut három rendőrtiszt vette körbe, és megbilincselte.

A megtört fogoly csak egyet kért: hadd menjen vissza néhány piperecikkért kocsijához. Körbevéve elkísérték az autóhoz, beültették a vezetőülésre, és vártak. Sinobu úr pedig benyúlt a kesztyűtartóba, előkapta a slusszkulcsot, és elhajtott. Elfogói csak néztek utána. Néhány óra múlva, helikopter segítségével kapták el, ám a harsány röhögést a rendőrörsön már nem úszták meg.

Autóbaleset 350 méterrel a föld fölött

2012. november 17.

A repülő Impala – Furcsa roncsra lettek figyelmesek, magasan egy sziklafalba fúródva az arizonai országúti járőrök, egy autót találtak nagyjából 350 méter magasan a sziklába ékelődve.

Arra, hogyan is történhetett a szokatlan baleset csak roncs laborvizsgálata után derült fény. Valakinek sikerült beszereznie egy JATO típusú, szilárd hajtóanyagú rakétát, olyat amilyet a száztonnás hadászati szállító repülők használnak, ha extra tolóerőre van szükségük. Emberünk azt gondolta, felspécizi kissé öreg Cherolet Impaláját, kihajtott a sivatagba, kinézett magának egy hosszú, egyenes útszakaszt, majd kocsijára csatolta a rakétát. Beült, indított, majd begyújtotta a JATO-t. A labor szakértője szerint a Chevy jóval túlteljesíthette az 500 km/órás sebességet, a vezetőt pedig olyan gravitációs erők érhették, mint egy vadászrepülő pilótáját. Az Impala ennek ellenére az úton maradt, pillanatokon belül megtett 3,5 kilométert, amikor a sofőr padlóféket nyomott, a kerekek pedig szó szerint lerobbantak a kocsiról. Ezek után, laza másfél kilométeres repülést követően az autó a sziklafalban landolt. A pilóta földi maradványait nem sikerült összegyűjteniük a szakembereknek, csak néhány hajszálat, korom- és csontszilánkot találtak a helyszínen.

Szerelmes autógyújtogató aggastyán

2012. november 17.

Egy 81 éves olasz férfi szerelemféltésből felgyújtotta 70 éves ex-barátnője autóját.

Az asszony 21 évi együttélés után hagyta ott a robusztus testalkatú öreget, aki erre előbb ellopta, majd felgyújtotta a kis Fiatot, amelyet valamikor ő ajándékozott barátnőjének – jelentette a La Repubblica az észak-olaszországi Casale Monferrato városkából. Amikor a rendőrség a nyugdíjas nyomára bukkant, a férfi könnyek közt bevallotta: “Igen, én loptam el az utót, hogy ne gondoljak többé az asszonyra, akit nem vagyok már képes birtokolni”. A férfi ellen feljelentést tettek autólopás és súlyos anyagi károkozás címén.

Autóval rabolt feleséget

2012. november 17.

Feleséget rabolt magának Valentin-napra egy kanadai férfi. Mivel volt barátnője korábban már többször kikosarazta.

A 36 éves Robert Tellez a szerelmesek napjának előestéjén elment hozzá, és egy jégvágó késsel megfenyegette, hogy ha nem száll be az autójába, akkor megöli őt és két gyermekét. Tellez egész éjjel a kocsiban tartotta fogva a hölgyet, másnap pedig elhajtott vele Albuquerque egyik színházába, hogy részt vegyenek egy Valentin-napi tömeges esküvőn, amelyen mintegy száz párt adtak össze egyenként. Az elrabolt nő kimondta ugyan a – számára – boldogtalanító igent, de később közölte az összeesketővel, hogy valójában nemet szeretett volna mondani. A férfi hétrendbeli vádlottként – egyebek közt emberrablás, garázdaság miatt – felel majd tettéért, a nő pedig kérvényezheti házassága semmissé tételét a bíróságon.