Autózás, emberiség Budapesten és máshol – www.bpae.hu
Show MenuHide Menu

Category Archives: Budapest

Újra járható a Szőcs Áron utca

2012. november 17.

Budapest XV. kerületének egyik legforgalmasabb területe az Újpestet Rákospalotával összekötő Árpád út – Hubay Jenő tér – Szőcs Áron utca – Szentmihályi út útvonal volt, amely a Szőcs Áron utca egy szakaszán  2×1 sávra szűkült.

A szűk keresztmetszet jelentős fennakadásokat okozott a környék közlekedésében. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a Szőcs Áron utca 2×2 sávra szélesítéséről és felújításáról döntött. A munkálatok során megújult a meglévő 350 méteres szakasz, és egy új, 7 méter széles, 260 méter hosszú útpálya is épült. Jelzőlámpákat telepítettek, korszerű kétoldali közvilágítás, új telefonhálózat, a két útpálya között 2,9 méter széles elválasztó sáv, valamint autóbuszmegálló létesült. A felújítás a zöldfelületeket is érinti, az elöregedett fák helyett újakat telepítenek. A beruházás költsége 250 millió forint. A munkálatok nyár elején kezdődtek, a közlekedés a kitűzött határidő előtt 10 nappal, vagyis augusztus 21-én indulhat meg, a fatelepítési munkálatok pedig október végén fejeződnek be.

Iskolakezdésre kész a Budai körút

2012. november 17.

A Városháza kérésének megfelelően a menet közben előrehozott iskolakezdéshez igazították a kivitelezők a felújított útpályák átadását.

Ennek megfelelően a tervezett határidőnél előbb, már augusztus 28-tól újraindulhat a forgalom a Margit körúton és a Karinthy Frigyes úton.

A Margit körúton már csak két csomópont újra aszfaltozása okoz fennakadást a forgalomban. Augusztus 23-án a Széna tér és a Margit utcai csomópont kap új nagy teherbírású aszfaltburkolatot. E két munkálat várhatóan jelentős fennakadással jár. Bár az eredeti tervekben nem szerepelt a csomópontok felújítása, de a kivitelezés során sikerült megtakarítani a munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzösszeget. Ennek köszönhetően csütörtöktől ezen a szakaszon is az új típusú, csendesebb aszfaltburkolaton haladhatnak a járművek. Ezt követően – augusztus 24-én – készül el a Margit körút még hiányzó két sávjának aszfaltozása is. A hétfői átadásig a járdaépítés és a befejező munkák maradnak hátra. Szakértők véleménye szerint a zöldterület rendezésével még várni kell, hiszen ilyen melegben nem ajánlatos a növények többségének elültetése. A Karinthy Frigyes úton is elkészül előrehozott határidőre az új útpálya. E szakaszon a járdaépítés még szeptember első heteiben is folytatódik majd. Ez azonban már nem okoz fennakadást a közlekedésben.

Kelet- és közép-európai bíborosok találkoztak Budapesten

2012. november 17.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) meghívására Budapesten találkoztak az Európai Unióba korábban belépett, illetve az unióba készülő kilenc közép- és kelet-európai ország helyi katolikus egyházának vezetői.

A háromnapos találkozó fő témája: “keresztény emberkép a mai Európában”. A résztvevők vasárnap közös szentmisét mutattak be a budapesti Szent István-bazilikában, hétfőn látogatást tesznek Mádl Ferencnél, a Magyar Köztársaság elnökénél. A találkozóra a magyar fővárosba érkezik Bosznia-Hercegovinából Franjo Komarica elnök, Banja Luka püspöke és Vinko Puljic bíboros, szarajevói érsek, Horvátországból Josip Bozanic bíboros, elnök, zágrábi érsek, Lengyelországból Franciszek Macharski bíboros, krakkói érsek és Józef Michalik elnök, przemysl-i érsek. Litvániát Audrys Juozas Backis elnök, bíboros, vilniusi érsek, Romániát Ioan Robu elnök, bukaresti érsek, Szerbia-Montenegrót Stanislav Hocevar elnök, belgrádi érsek, Szlovákiát Frantisek Tondra elnök, szepesi püspök, Szlovéniát Franc Kramberger elnök, maribori püspök képviseli. A Magyar Katolikus Egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Seregély István egri érsek, az MKPK elnöke lesz jelen a rendezvényen.